En småskalig grönsaksodlares tankegångar
Krönika: Även om vintern bitvis kan kännas långdragen och seg för en grönsaksodlare så behövs den verkligen. Den behövs för vila, reflektion, planering och organisering. Man behöver landa och tänka klart. När säsongen väl brakar igång så behöver man rutiner och en genomtänkt plan att luta sig mot, annars tar man allt på volley vilket bygger för stress, ogenomtänkta beslut och ett sämre ekonomiskt resultat. Jag är glad att det inte redan är april.
Hos oss är det extra mycket som ska göras denna vår. Utöver dom vanliga bestyren med sådd, plantering och inköp med mera så ska det även byggas och flyttas om en hel del för att få till ett bättre flow i arbetet. Bland annat ska en större och bättre tvättstation utformas och ett större kylrum ska byggas. Två nya tunnelväxthus ska resas och ny odlingsmark ska bearbetas och stängslas in med viltstängsel.
När det kommer till jordbearbetning så har vi inte direkt nått solklart förhållningssätt, mer än att försöka undvika det i den mån det går.
Vi kör som tidigare nämnts permanenta upphöjda bäddar. När dom väl är på plats så behövs inte så mycket återkommande bearbetning så länge man bara lyckas hålla ogräset i schack. Dom översta centimetrarna behöver dock preppas för att få till en bra yta för sådd eller plantering, detta gör vi oftast med kratta eller ytlig jordfräs om det behövs.
Om det ballar ur totalt med ogräset (som det gjorde för oss i höstas) så kan det behöva fräsas djupare, vilket ofta gör att bäddarna flyter ut i gångarna och så småningom behöver formas om. Detta moment gör vi med vår Ferrari tvåhjulstraktor och tillbehöret ”Groundblaster”.
Varje gång fräsen behöver gå djupare känns det som att jordhälsan och strukturen tar ett steg i fel riktning och vi vill verkligen jobba mot ett läge där det inte längre behövs. Det har lett oss till insikten att vi inte ska ha mer öppen jord än vad vi kan hantera att hålla efter.
När man bryter ny mark dock så får man ju lite ta till det som krävs för att få marken brukbar för syftet. Då önskar vi alltid att vi hade haft bättre framförhållning och kört gröngödsling eller annan förberedande åtgärd året innan men det blir tyvärr sällan så då vi alltid har för dålig framförhållning, vilket nog många känner igen sig i.
I höstas snubblade vi över en billig (och risig) liten traktor med en del tillbehör.
Hittills har vi inte direkt behövt någon traktor i vår verksamhet, men nu när vi står med ett större arrende och vi mer kontinuerligt flyttar runt tunga saker och behöver bearbeta ”större” ytor så är det såklart väldigt hjälpsamt. Den kommer väl till pass när vi nu ska utöka grönsaksodlingen med ett par tusen m2.
Vi har tidigare prövat att göra om ca 1000 m2 vall till odlingsmark med tvåhjulstraktorn och det var ganska kämpigt. Tvåhjulstraktorn är i min åsikt en fantastisk maskin att bearbeta jord, forma bäddar och hantera skörderester med, men att bryta vall som legat i flera år tar tid och tar hårt på kroppen.
Den nya plätten valde jag därför att plöja med den gamla tvåkupiga plogen som följde med traktorn, en spännande erfarenhet för mig som aldrig plöjt förut. På grund av slitna spetsar, okunskap kring inställningarna och allmänna handhavarfel så blev det inte perfekt, men det får duga och jag är glad att jag hann göra det i dom milda mellandagarna innan tjälen gick i för vintern.
I nästa steg är tanken att gödsla och harva några vändor under tidig vår för att sedan göra slutarbearbetningen och bäddformningen med tvåhjulstraktorn. Merparten nya bäddar kommer att täckas in med markduk för att hålla nere ogrästrycket kring grödorna det första året.
Momentet att tillföra stallgödsel till de redan etablerade bäddarna är dock lite av ett aber. Hittills har vi kört skottkärror, men nu när antalet bäddmeter börjar bli många så blir det otaliga vändor även för små givor gödsel. Vi jobbar på att hitta någon bra och prisvärd lösning med fordon och kärra som är anpassad till bäddbredden men till dess får vi harva på med skottkärrorna.
Gustav Franzén
Grönsaksodlare