Sveaskog testar 90-tonsbilar på skogsvägar
Med målet att minska utsläppen från timmertransporter startar Sveaskog nu praktiska tester med en extra lång timmerbil som ska köra på allmänna vägar i norra Sverige.
Sveaskogs tester är en del av ett utvecklingsprojekt med 26 parter, där bland annat Volvo Lastvagnar är en viktig aktör. Det övergripande syftet är att främja utvecklingen och implementeringen av energieffektiva logistiklösningar med så kallade högkapacitetslastbilståg drivna av fossil energi.
Transporter står för en stor del av skogsbranschens totala koldioxidutsläpp. Sveaskog och deras samarbetspartners har därför undersökt hur HCT-fordon (High Capacity Transport) kan användas för timmertransporter.
Nu tar testerna med HCT-fordon på 90 ton nästa steg. Ett 30 meter långt ekipage ska transportera timmer och massaved från avlägg till industri. En dispens för körning på en stor mängd allmänna vägar i södra Norrbotten och norra Västerbotten är på plats sedan en tid tillbaka.
– Den kommer att gå i vårt ordinarie virkesflöde. Detta är första gången en 90-tons timmerbil går på ett större vägnät, bland annat ute i skogen. Det ska bli väldigt spännande och intressant att se vilka begränsningar och möjligheter som finns när det gäller framkomlighet och tillgänglighet, säger Anders Järlesjö, teknikchef på Sveaskog, till Skogsaktuellt.
Lastar 15 ton mer
Det tolvaxlade ekipagets totalvikt är 90 ton, varav omkring 65 ton är lastvikt. Högsta tillåtna totalvikt utan dispens i Sverige idag är 74 ton.
– En 74-tons timmerbil lastar maximalt drygt 50 ton virke, säger Henrik Engman, kundansvarig på Sveaskog, som en jämförelse.
I projektet ingår två 90-tons ekipage. Det ena ekipaget ska fortsätta att köra virke mellan Piteå Hamn (Haraholmen) och Smurfit Westrock medan det andra alltså ska ge sig ut i skogen och köra timmertransporter.
– Det är ganska länge sedan vi lämnade in dispensansökan till Transportstyrelsen och under tiden har vi kört en del tester på vår egen mark. De var så pass positiva att vi ville gå vidare och köra detta i större skala. Vi har testat hur bilen fungerar utrymmesmässigt på vändplaner, i korsningar och i S-svängar och det ser hittills bra ut, säger Henrik Engman.
Vanligt axeltryck
Frågor som de ansvariga för projektet vill få svar på är kopplade till vilka begränsningar som eventuellt finns med att köra en 90-tons timmerbil från avlägg till industri.
– I vilka typer av geografier funkar detta? Hur är framkomligheten på vintern? Går det att starta överallt? Till skillnad från specialtransporter med långa ekipage blir det ett vanligt axeltryck, inte högre än på dagens normalstora timmerbilar. Det kan bli en utmaning att starta, säger Henrik Engman.
Tillståndet att få köra 90-tonsbilen på det allmänna vägnätet gäller till den 31 juli 2028. Då ska allt utvärderas och en rapport skrivas.
– Potentialen vi ser i projektet är miljöeffektivare timmertransporter. Det blir en minskad koldioxidbelastning och en effektivitet i transportarbetet eftersom den kan lasta mer utan ökat axeltryck. Det blir väldigt intressant att vara med och driva det här projektet, säger Sveaskogs Anders Järlesjö.