Google Analytics ej installerat.

Bjöds in till möte i Davos med Nestlé

Mellan den 20–24 januari hölls World Economic Forum i Davos, en viktig mötesplats för beslutsfattare och näringslivet. Och en av dem som var på plats, var Elisabeth Hidén.

 

Elisabeth Hidén bjöds in till World Economics forum i Davos för att diskutera hur man kan locka fler unga att vilja bli lantbrukare, tillsammans med vd:arna för Nestle, Cargill, The Nature Conservative.Foto: Kirill Logachev/AWSM


Mellan 2020 och 2022 deltog Elisabeth Hidén, tidigare ordförande för LRF ungdomen, numera mjölkbonde och vice president i CEJA (European council of young farmers), i World Farmers Organisations Gymnasiums forum. Ett utbytesprogram där 30 lantbrukare från hela världen bjuds in under en tvåårsperiod, och får personlig träning och utbyte. Och när Neslte sökte efter en ung lantbrukarrepresentant till deras möte i Davos blev Elisabeth inbjuden av WFO att delta.

Hur var det att åka ner dit och att få delta i ett sådant internationellt sammanhang?

– Det var väldigt kul att få se hur det ser ut i Davos. Jag hade inte tillgång till den byggnaden där alla politikerna var. Men det är en liten, liten skidort och hela staden är involverad. Säg att det är en skoaffär, då har de tagit bort allt som gör att det är en skoaffär och hyr i stället ut lokalen till exempelvis Amazon under dessa dagar. Det var väldigt mycket AI. Och syftet med veckan är inte att komma fram till några överenskommelser, eller sluta avtal. Utan syftet är att få till ett utbyte mellan näringsliv och beslutsfattare. Så det var verkligen världseliten som var samlad där och det var ju kul att få var en del av den för en dag, säger Elisabeth och skrattar.

Vad handlade mötet om?

– Mötet handlade om hur man kan locka fler unga att vilja bli lantbrukare genom att locka med regenerativt lantbruk. Och då satt jag med i en panel tillsammans med vd:n för Nestle, vd:n för Cargill och vd:n för The Nature Conservative. De hade alla en ambition; få lantbruket att ställa om till regenerativt lantbruk och de jobbar med detta över hela världen, säger Elisabeth.

Vd:arnas syn på regenerativt lantbruk var enligt Elisabeth att man skulle köra plöjningsfritt, men även att det skulle innehålla de bästa delarna från både det ekologiska och det konventionella.

– Enligt dem skulle det heller inte vara tvingat att det skulle vara fritt från växtskydd, men de ansåg att man skulle sträva mot bra vattenkvalitet, bra jordkvalitet, bra luftkvalitet och bra livskvalitet, och att man ska mäta det här samt att det skulle kunna leda till ökad lönsamhet. Omställningen menar de i sin tur kan attrahera unga till lantbruket, säger Elisabeth men menar att deras syn på hur man kan göra lantbruket mer attraktivt för unga skiljer sig åt en del.

Men Nestle var intresserade av att få in fler unga i branschen och berättade att de arbetade med olika finansiella lösningar och utbildningsprogram för unga. Men att deras bild var att unga upplever jordbruket som en oattraktiv bransch.

– Jag tror inte att lantbruket är en oattraktiv bransch att jobba i och jag tror inte att unga ser lantbruk som oattraktivt. Problemet är att lantbruk inte är tillgängligt för ungdomar. Det är exempelvis svårt att få lån från banken, säger Elisabeth och menar att för mycket kontroller och pappersarbete i kombination med svårigheter att få ihop livspusslet snarare avskräcker än lockar unga enligt hennes erfarenhet.

En representant från The Nature Concervative berättade enligt Elisabeth, att man i Kina, där man jobbar med jättestora industriella gårdar med super avancerad teknik, lockar ungdomar med att ett modernt lantbruk nästan är som att spela datorspel. Och att det attraherade unga mycket.

– Som lantbrukare jobbar man ju med naturen och jag tror personligen inte att man ska locka ungdomar med att det är som att spela datorspel. Det är väl inte det som är charmen med att vara lantbrukare, att sitta och köra drönare eller kolla på kameraövervakningar hela dagarna.

Tror du att de lyssnade på dina invändningar/åsikter?

– Ja det tror jag och jag fick speciellt god kontakt med honom som arbetade för Nestle. Och vi ska se om vi kan jobba tillsammans framöver. De har ju god insikt i vad som förväntas framöver från exempelvis handel och beslutsfattare, när det kommer till utsläpp exempelvis. Men de är också beroende av att någon producerar råvarorna till deras produkter i framtiden, säger Elisabeth och fortsätter:

– Vi pratade om allt ifrån generationsskifte, tillgång till åkermark och utbildning. Men också kraven som kommer på att man ska mäta allting, så som vattenkvaliteter. Jag ser ju stora fördelar med att ha bra jord och vatten. Men vart ska den bördan ligga och vem äger datan? Det kräver ju också väldigt mycket kunskap från konsumenterna om man ska sälja produkter som är regenerativa, särskilt när vi själva idag inte definierar det på samma sätt.

Hoppas du att det kan leda till något annat framöver?

– Jag hoppas att de på riktigt lyssnar på lantbrukets perspektiv i det här, så att man inte skapar en marknad som slår ut familjelantbruket. Och att man inte försöker stöpa alla i samma form. En styrka i lantbruket och skogsbruket för den biologiska mångfalden är ju att vi har många enskilda ägare som är brukare på sitt sätt, så att det blir en diversitet. Det tror jag är viktigt för naturen.

Är det något mer du tar med dig?

– Det är väl behovet av att lantbrukare är med i sådana här debatter. Och det höll de med om. Och sen kanske också missuppfattningen om vad som gör lantbruket oattraktivt. Jag ser inte att lantbruket är oattraktivt, utan snarare allt som följer med yrket med administrativ börda och snabba svängningar i politiken, osäkerheten för framtiden, gör det oattraktivt. Hade man bara fått vara lantbrukare och fått jobba på hade det nog varit mer attraktivt, säger Elisabeth och fortsätter:

– Och sen pratade de också om vad som händer nu när USA lämnar Parisavtalet och även Kina går åt samma håll. Och att klimatmålen då måste drivas av handeln i stället. Men att det då är viktigt att inte handeln hittar på sina egna märken eller stämplingar som blir hinder i framtiden. Om de kommer upp med en egen definition av vad som är generativt, något som bara går att uppfylla med särskilda metoder och teknik som inte är tillgänglig för lantbrukare generellt så ser jag att det snarare kan bli ett problem än en lösning för unga. Men som sagt, så länge vi får vara involverade i debatten och satsningen är långsiktig ser jag positivt på deras arbete.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@agriprim.se

 

Artikeln publicerades lördag den 15 februari 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

En småskalig grönsaksodlares tankegångar

Krönika: Även om vintern bitvis kan kännas långdragen och seg för en grönsaksodlare så behövs den verkligen. Den behövs för vila, reflektion, planering och organisering. Man behöver landa och tänka klart. När säsongen väl brakar igång så behöver man rutiner och en genomtänkt plan att luta sig mot, annars tar man allt på volley vilket bygger för stress, ogenomtänkta beslut och ett sämre ekonomiskt resultat. Jag är glad att det inte redan är april.

 

Kommentera