Google Analytics ej installerat.

Holländare satsar på jordbruk i norr

Yngre lantbrukare från Nederländerna söker sig till norra Sverige för att bedriva lantbruk.

I norra Sverige kostar en gård med 120 mjölkkor en fjärdedel av vad en motsvarande gård kostar i Nederländerna. Foto: Carolina Wahlgren

Det finns sammanlagt cirka 250 bönder kvar i Västerbotten, Norrbotten och delar av Ångermanland och Jämtland som levererar mjölk till Norrmejerier. Med sviktande lönsamhet väljer allt fler att lägga ner och enligt Norrmejeriers ledning befarar man att endast hälften kommer finnas kvar om tio år om det statliga stödet inte ökar.

Men nu har en grupp unga lantbrukare från Nederländerna fått upp ögonen för jordbruksmarken i norra Sverige. En av dem är Gilbert Schukken som flyttat från Nederländerna med sin sambo för att satsa på mjölkproduktion.  

– En gård i södra Sverige eller i Holland i den storlek med 120 mjölkkor som vi nu har kostar kanske 20 miljoner kronor, men här får vi betala cirka en fjärdedel i inköp. Även om det också kräver mycket jobb och stora investeringar så är det betydligt lättare, säger Gilbert Schukken som köpte sin gård för två år sedan i Gunsmark, norr om Ånäset, säger han i en intervju med SVT.

Sju holländare har köpt gårdar i Mellanbygden och fyra i Kågedalen. Liknande förflyttning syns även i Kanada, där många holländska lantbrukare valt att etablera sig.

– I Holland är det dyr mark, stora gårdar och svårt att etablera sig och när jag fick höra om kustlandet i Västerbotten och Norrbotten och träffade en likasinnad sambo beslutade vi oss för att satsa här i Gunsmark och det ångrar vi inte, säger Gilbert Schukken.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@agriprim.se

 

Artikeln publicerades fredag den 14 februari 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

En småskalig grönsaksodlares tankegångar

Krönika: Även om vintern bitvis kan kännas långdragen och seg för en grönsaksodlare så behövs den verkligen. Den behövs för vila, reflektion, planering och organisering. Man behöver landa och tänka klart. När säsongen väl brakar igång så behöver man rutiner och en genomtänkt plan att luta sig mot, annars tar man allt på volley vilket bygger för stress, ogenomtänkta beslut och ett sämre ekonomiskt resultat. Jag är glad att det inte redan är april.

 

Kommentera