Google Analytics ej installerat.

Kväveboosta din stallgödsel med ny plasmateknik

El och luft – det är allt som behövs för att kväveboosta stallgödsel hemma på gården och minska behovet av att köpa in gödning. Detta med ny plasmateknik från norska utvecklingsföretaget N2 Applied.

 

Inuti containern finns den plasmateknik som företaget N2 Applied har utvecklat, som ska öka innehållet av kväve i stallgödsel. Foto: N2 Applied

– Vi har utvecklat en plasmateknik som gör kväve i luften reaktivt. Det gör att kvävgas kan absorberas i gödsel, eller i rötrest från biogas. Med den här tekniken kan vi dubbla innehållet av växttillgänglig kväve, berättar Trond Lund, affärsutvecklingschef på företaget. 

Trond berättar att tekniken bidrar till att avgången av metan minskar, och att pH sänks så att även avgången av ammoniak stoppas. Gödseln blir även hygieniserad, vilket stoppar tillväxt av exempelvis bakterier som e-coli och salmonella. 

– Så det här är en lösning om man önskar svensk egenproducerad gödsel, där man är oberoende av externa faktorer, samtidigt som klimatpåverkan från produktionen minskar, med upp till 30 procent. 

– Man kan tänka att stallgödsellagret blir som ett batteri, för man kan använda  el som man har ”över” eller när den är billig och så producerar man värdefullt gödsel, säger Trond Lund som är affärsutvecklingschef på N2 Applied och visade upp deras innovation på Elmia Innovations arena. 
Foto: Isabella Odmark

Teknik som företaget utvecklat

Lösningen som används baseras på plasmateknik, som företaget själv utvecklat. Allt som krävs för att det ska fungera är stallgödsel, luft och el.

– Det är känt sedan gammalt att när det blixtrar så blir kvävet i luften reaktivt och växterna kan ta upp det, det gör att när det åskar så kan det bli grönare ute. Vi gör detta i en maskin, säger Trond. 

Tekniken som används är förpackad i en 20-fots container, och hela maskinen tillverkas av tyska GEA. I Sverige säjs containerlösningen av företaget Indulant Montage. 

Maskinen kan slås av och på inom en sekund. Om man har förnybar energi hemma på gården så kan man utnyttja tillfällen då man fått överskott av el eller priset är lågt för att köra maskinen. 

– Vi kan använda elen när som helst, säger Trond. 

Mycket forskning

Företaget jobbar mycket med forskning, bland annat tillsammans med Baltic Water, där man tittar på hur man kan reducera fosfor- och kväveutsläpp i Östersjön. Man har också varit med i ett stort Horizon Europe-projekt. 

– Efter det EU-projektet så såg European Innovation Council att det här är väldigt positivt och viktigt. Så de har faktiskt gått in med en investering på 15 miljoner euro i egenkapital i vårt bolag, för de vill ha ut det här i EU.

Trond lyfter att detta än så länge är en relativt dyr lösning, vilket kräver stöd från staten eller andra externa parter för att det ska bli verklighet på gårdar. 

– Det är billigare att köpa fossilt gödsel, och än så länge är det priset på mineralgödseln som är avgörande. Så länge konsumenten inte vill betala för lägre klimatavtryck måste man ha stöd från Klimatklivet eller annat för att få till det här. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@agriprim.se

 

Artikeln publicerades fredag den 14 februari 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

En småskalig grönsaksodlares tankegångar

Krönika: Även om vintern bitvis kan kännas långdragen och seg för en grönsaksodlare så behövs den verkligen. Den behövs för vila, reflektion, planering och organisering. Man behöver landa och tänka klart. När säsongen väl brakar igång så behöver man rutiner och en genomtänkt plan att luta sig mot, annars tar man allt på volley vilket bygger för stress, ogenomtänkta beslut och ett sämre ekonomiskt resultat. Jag är glad att det inte redan är april.

 

Kommentera