Google Analytics ej installerat.

Bra år för mjölk och gris – utmanande för nötkött och spannmål

Under 2024 förbättras lönsamheten inom mjölk- och grisproduktion. I motsats förväntas nötköttsföretagare få en något försämrad lönsamhet och växtodlarna ytterligare ett tufft år trots en genomsnittlig skörd. Utmanande är det också för alla nyinvesterade då räntekostnaderna har fördubblats.

Växtodlingen har haft det fortsatt tufft. Foto: Mostphotos 

Ludvig & Co:s rapport Lantbrukets Lönsamhet konstaterar att det gånga året har bjudit på en mer splittrad utveckling för lönsamheten i lantbruket. Förra året försämrades lönsamheten inom växtodling, mjölk och nöt medan grisproducenternas lönsamhet ökade något. Vädrets påverkan var påtaglig för samtliga driftsinriktningar, men extra märkbar inom växtodlingen som drabbades hårt av både torka under växtsäsongen och regn i samband med skörden.

När 2023 lönsamhetsmässigt var sämre för de flesta driftsinriktningar, så har 2024 inneburit förbättrad lönsamhet för gris- och mjölkproduktion drivet av högre produktpriser. Samtidigt har växtodlings- och nötköttsproducenter haft det fortsatt tufft.

Filip Olsson, segmentschef Skog och Lantbruk på Ludvig & Co. Foto: Privat

– Priserna har äntligen börjat stabilisera sig och priset på flera animalieprodukter som mjölk- och griskött har glädjande nog dessutom stärkts under året vilket starkt bidrar till lönsamheten, säger Filip Olsson, segmentschef Skog och Lantbruk på Ludvig & Co. Det är dock fortfarande stora skillnader mellan driftsinriktningar, liksom mellan företagen inom samma inriktning. Det sistnämnda beror exempelvis på företagarförmågan, vädrets påverkan och skuldsättningsgrad.

Fördubblade räntekostnader

Kampen mot inflationen är vunnen och oron för överhettning har bytts mot farhågor för en kraschlandning av ekonomin eller delar av den, konstateras i Ludvig & Co:s rapport. I Sverige och USA ser man en ekonomisk stabilisering och tror nu att denna fara för ekonomisk tillbakagång är överdriven. I Tyskland, Frankrike och Kina är dock oron högst levande.

Av detta skäl styr alla länder förutom USA mot lägre räntor under 2024. Vilket kommer påverka svensk jordbruksekonomi på ett positivt sätt en tid framöver. Detta sker dock med sex till tolv månaders fördröjning.

I rapporten konstateras också att man ser en dubblering av jordbrukets finansiella kostnader från 2022 till 2024.

Prognos för 2025

Lönsamheten inom mjölkproduktionen bedöms under 2025 förbättras ytterligare med ett starkt ingångsläge för mjölkpriset i början av året. Samtidigt prognostiseras en något förbättrad lönsamhet för nötköttsproduktionen och vid en genomsnittlig skörd även en återhämtning för växtodlingen. Ludvig & Co gör bedömningen att Kinas hot om strafftullar på griskött från EU och utsikterna till handelskrig med USA kan påverka lönsamheten inom grisproduktionen något under det kommande året.

En sänkning som är positiv är fortsatt sjunkande räntekostnader.

– Vi har ännu inte sett den fulla effekten av Riksbankens redan genomföra räntesänkningar. De kommer att gynna yngre lantbrukare samt de som vågat satsa och utveckla verksamheten , detta då båda grupperna generellt sätt är högre belånade, säger Filip Olsson.

En slutsats som dras i rapporten är att långsiktigt investeras det förnärvarande för lite inom svenskt lantbruk. För att säkerställa en ökning av inhemsk produktion i linje med livsmedelsstrategin så behövs en långsiktig lönsamhet till rimlig risknivå.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@agriprim.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 12 december 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste