Google Analytics ej installerat.

”Vi vill visa möjligheterna”

När Borgeby Fältdagar slår upp portarna kommer besökare kunna besöka ett helt nytt vilt- och mångfaldsområde. Hur man kan förebygga viltskador, samverkan och biologisk mångfald är några saker man kommer kunna lära sig mer om där.

 

Karl-Johan Vilhelmsson är ansvarig för det nya vilt- och mångfaldsområdet på Borgeby Fältdagar. Här kommer besökare kunna prata viltskador och få tips på hur man kan gynna biologisk mångfald på gården. Foto: Anna Larsen

INFÖR
BORGEBY FÄLTDAGAR
 Den 29 juni slår Borgeby Fältdagar upp portarna och temat för året är vall och grovfoder. 


I området kommer man kunna titta på HIR Skåne demoodlingar, få tips om viltstängsel och skrämselutrustning från Länsstyrelsen Skåne samt prata jakt och samverkan med Svenska Jägarförbundet. 

– Tanken med området är väl egentligen att vi vill försöka visa möjligheterna, i stället för att bara se problemen. Markägarna och jägarna är inte riktigt samspelta, så vi vill försöka lyfta exempelvis samarbets­möjligheter och hur man kan rikta insatserna till problemfälten, berättar Karl-Johan Vilhelmsson, som är ansvarig för vilt- och mångfaldsområdet.

Karl-Johan berättar att HIR Skåne har planterat skog och sått in ”fält” med korn, havre och vall i området.  

– Vi ska försöka efterlikna verkligheten så gott det går på den lilla ytan. Sen ska vi simulera skador från exempelvis vildsvin och hjort, och ha viltburar för att se hur stora skadorna är. Det kommer nog bli intressant att se, säger han och tillägger:

– Länsstyrelsen jobbar mycket med stängsel och skrämselutrustning, så det kommer de visa upp. Det krävs lite arbete men det finns mycket man kan göra för att minimera skadorna.

Jordbruksaktuellt finns på plats i monter S72!

I viltområdet kommer det även bli fokus på hur man kan gynna biologisk mångfald.

 – Vi har sått in olika blomsterblandningar och anlagt en skalbaggeås, och sen har vi lagt ut lite stockar och humlebalar. För att visa upp lite exempel på hur man kan gynna olika arter. 

Karl-Johan säger att pollinatörerna är en viktig del av ekosystemet, som man kan behöva tänka lite extra på. 

– Vi behöver blommor och bin för att pollinera våra grödor, och vi hade mer kantremsor och dungar förr. Så man kan behöva tänka lite extra på var pollinatörerna ska vara någonstans. 

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@agriprim.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 28 juni 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste