Google Analytics ej installerat.

Såtidpunktens påverkan på majsen

I en av demoodlingarna på Borgebyfälten testar HIR Skåne olika såtidpunker för majs. Man sådde första gången 18 april, och därefter har man sått med ungefär en vecka till tio dagars mellanrum.

 

– Det har varit kallt i år, men just här i Borgeby så är det lite varmare jordar. Vi har kommit upp i de här åtta, och till och med nio tio graderna. Men vi hoppas vi får lite utslag på de olika såtidpunkterna, säger Therese Tarler. Arkivfoto: Carolina Wahlberg

INFÖR
BORGEBY FÄLTDAGAR
 Den 29 juni slår Borgeby Fältdagar upp portarna och temat för året är vall och grovfoder. 

– Här vill vi kunna visa hur majsen ser ut beroende på när du har sått den. Vad händer om vi har sått den alldeles för tidigt när det är för kallt i marken, och vad händer när vi sår majs väldigt väldigt sent, säger Therese. 

Man har även sått både vanligt betat handelsutsäde, och obetat utsäde som är svampsmittat. 

– Vi vill se vad som händer om vi sår obetat utsäde. Vi räknar med dålig uppkomst och att skjutkraften försvinner. 

Man tror även att såtidpunkten kommer påverka hur mycket skada svampen hinner göra. 

– När det är kallare i jorden tar det längre tid för uppkomsten, och svampen hinner göra större skada. Desto varmare det är i jorden desto fortare sker uppkomsten, och då hinner svampen göra mindre skada. Vi hoppas helt enkelt att desto tidigare sådd desto sämre uppkomst. 

Jordbruksaktuellt finns på plats i monter S72

Therese berättar också att om man har problem med knäpparlarver i sin majs, så är snabb uppkomst ännu viktigare. 

– Desto långsammare majsen växter desto större skada gör knäpparlarven, men har vi hög tillväxt så kan majsen växa ifrån det här skadedjuret. 

Therese berättar att optimal majssådd brukar vara i början på maj, när marken nått åtta grader och det är varmare väder på gång. Med sen majssådd menar hon sådd de sista dagarna i maj eller i juni.

Har du några tips till den som ska börja odla majs?

– Ha värmen med dig när du ska så och kombigödsla majsen, den är beroende av nära fosfor. Välj sort efter vad du ska få ut av odlingen, välj en sort med lägre FAO-tal om du ska ha tröskmajs och en med högre FAO-tal om du ska ha ensilagemajs. Vid sen sådd välj en sort med lågt FAO-tal, för de blir mogna tidigare. En senare sort riskerar att inte vara färdig innan vädret försvårar skörden.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@agriprim.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 28 juni 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste