Google Analytics ej installerat.

Ettåriga fodergrödor som komplement

Temat för årets Borgeby Fältdagar är vall och grovfoder, och det kommer finnas många demoodlingar att inhämta kunskap från. Här tjuvkikar vi tillsammans med Therese Tarler på en av dem, som har fokus på ettåriga fodergrödor.

 

Så här ser odlingen av foderbetor ut i början på maj. Med demoodlingen hoppas rådgivarna framför allt kunna visa hur de olika arterna ser ut. 
– Hur ser foderkål eller en foderrova ut? Hur ser en fodersockerbeta ut i förhållande till en vanlig sockerbeta? Det är väl egentligen det som vi vill kunna visa, säger Therese Tarler. Foto: Isabella Odmark

 

INFÖR
BORGEBY FÄLTDAGAR
 Den 29 juni slår Borgeby Fältdagar upp portarna och temat för året är vall och grovfoder.

– De är allt från spannmål i kombination med kvävefixerande växter och ettåriga vallgräs, till foderbetor och lite mer speciella äldre grödor som foderkål och foderrova, säger Therese.

Idén bakom demoodlingen kom under torkåret 2018, när många hade dåliga vallar och det var svårt att få bra etablering på grödorna.

– Man började titta på hur man skulle kunna få upp en stor massa på kort tid. Då började man titta på ettåriga fodergrödor, som komplement till vall och majs. 

Några exempel, som blandningen med korn och ärt, är vanliga i dag, medan andra delar i demoodlingen är mer ovanliga. 

– Vissa av dessa är helt nya för oss, exempelvis sudangräs och något som heter esparset. Det är en typ av kvävefixerande kulturgröda, som liknar lupin i utseendet, som vi inte vet så mycket om. 

Jordbruksaktuellt finns på plats i monter S72.

Therese berättar att foderbetor är något som fanns mycket förr, men som börjar bli vanligare igen.

– Det heter egentligen fodersockerbetor. Den är framtagen ur sockerbetan men man odlar mer på volym än på sockerhalten vilket gör att man får mer massa med lägre sockerhalt. 

När det kommer till foderkål och foderrova menar Therese att dessa kan vara ett alternativ som bete. 

– Jag vet att en hel del som sådde det framåt sommaren/hösten 2018 hade det som bete med gott resultat, djuren gillade det. Foderrovor har vi sett både ungdjur och tackor beta. 

Om man funderar på att odla en ettårig fodergröda, är det viktigaste att utgå från sin foderstat. 

– En fodersockerbeta tillför energi, men mycket lite protein. En blandning med spannmål och kvävfixerande växter kan tillföra protein om den är tagen i rätt läge. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@agriprim.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 28 juni 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste