Google Analytics ej installerat.

Värmestress ledde till tusentals döda nötkreatur på feedlots i USA

Temperaturer på över 40 grader i kombination med hög luftfuktighet och ingen vind, har i mitten av juni lett till åtminstone 2 000 inrapporterade dödsfall av nötkreatur i delstaten Kansas i USA.  

Värmestress orsakade tusentals dödsfall hos nötkreatur på feedlots i Kansas. Orsaken till dödsfallen var ett hastigt väderomslag som ledde till att djuren inte hann acklimatisera sig. Foto:Genrebild/Mostphotos

De exakta siffrorna på antal döda djur är ännu inte fastställda. Matt Lara som är talesperson för the Kansas Department of Health and Enviroment säger till PBS NewsHour, att det är förväntat att siffrorna kommer stiga i takt med inrapporteringen.

Orsaken till att många djur dog till följd av värmestress beror på olyckliga värdeförhållanden isolerade till ett specifikt område i sydvästra Kansas säger A.J Tarpoff, veterinär vid Kansas State University:

— Det är framför allt den snabbt förhöjda luftfuktigheten och att vinden avtog, vilket är ovanligt i västra Kansas som tillsammans med de höga temperaturerna orsakade dödsfall bland djuren.

I Kansas finns det mer än 2,4 miljoner boskap i feedlots, vilket gör staten till den tredje största nötproducentstaten i USA efter Texas och Nebraska.

Dödsfallen innebär en stor ekonomisk förlust för producenterna som till viss del kommer att kompenseras säger Scarlett Hagins, talesperson för the Kansas Livestock Association till PBS NewsHour.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@agriprim.se

 

Artikeln publicerades måndag den 27 juni 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste