Google Analytics ej installerat.

Ett nav för värmländska produkter

Att förenkla och minska kostnaderna, få större spridning på produkterna och skapa mer tid åt tillverkning och produktutveckling är tanken bakom Gårdarna i Värmland. En digital säljkanal som startades 2016 av Kikki Ahlstedt Karlsson.

 

På Ruds Gård i Kil, som är belägen precis i kanten av en av de tre Fryken-sjöarna, är sätet för den digitala säljkanalen Gårdarna i Värmland. Säljkanalen startades 2016 av Kikki Ahlstedt Karlsson. Foto: Isabella Odmark


Ruds Gård är beläget precis intill sjön Nedre Fryken i Kil, och det var när Kikki tog över föräldragården som idén om Gårdarna i Värmland tog form.

– Det har varit min dröm att driva det här på mitt sätt. Jag gjorde en plan, och började med att titta på vad jag kunde göra och vad man kunde utveckla på gården. Det var jordbruket, skogen, och fastigheterna.

Hon beslutade sig för att satsa på lammköttsproduktion, och har i dag bland annat en avelsbesättning av rasen Vit Dorper. Hon odlar potatis, men arrenderar även ut mark och hyr ut boningshuset till större sällskap för exempelvis konferenser.

– Jag funderade på hur man kunde marknadsföra sig, och ville göra det på ett bra sätt. Ska man utveckla produkter så måste man också sälja dem på ett bra sätt, och då startade jag Gårdarna i Värmland.
 

”Gårdsbutikerna hemma i din dator” – så beskrivs säljkanalen på hemsidan där endast värmländska produkter säljs. Ett 40-tal producenter säljer sina produkter via kanalen, och det är allt från hantverk till olika livsmedel.

Mer tid till produktionen

Hon drog igång 2016 och beskriver Gårdarna i Värmland som en säljkanal, eller ett nav, för försäljning av värmländska produkter på nätet.

Målet är att skapa en gemensam säljkanal för att minska kostnaderna och tidsåtgången som varje producent annars behöver lägga på exempelvis kontroller från myndigheter, marknadsföring och distribution av sina produkter.

– Så att man istället kan fokusera mer på sin produktion, att utveckla den och sina produkter och producera mer, säger hon och tillägger:

– Vi behöver ha ett nav som vi kan utveckla från, där vi tillsammans kan bygga upp våra varumärken. För även om vi är små, så har var och en samma kostnader. Kan vi samla det under samma tak så kanske vi kan orka lyfta produktionen lite mer.
 

På gården har Kikki lammköttsproduktion och hon brukar ha en besättning på mellan 50–60 tackor. Grunden är en avelsbesättning med den sydafrikanska rasen Vit Dorper.
– Rasen är känd för sitt fina kött, och de är lugna, trevliga, har lätta kalvningar och står emot parasiter bra, säger Kikki.

Livsmedel och hantverk

I dag är ett 40-tal gårdar och producenter anslutna till Gårdarna i Värmland. Det är allt från mjölkgårdar med egna mejerier, köttproducenter som säljer styckdetaljer och köttlådor, kvarnar som gör mjöl, producenter som gör egen sylt, senap och chutney till värmländsk honung, chips och must.

– Många har precis som jag en liten gårdsbutik där de säljer sina produkter, men kan vi sprida våra produkter mellan varandra så är det ett jättebra sätt att få återförsäljare. Men det är ganska jobbigt att åka runt och lämna produkter över hela Värmland, så det är en av tankarna med Gårdarna i Värmland. Att de kommer hit, och så skickar eller kör jag ut, säger Kikki och fortsätter:

– Fler och fler upptäcker att det är ganska smidigt, och ett bra sätt att få ut produkterna. Kanske inte bara i sitt närområde eller i Värmland, utan att det kanske finns möjligheter för produkterna längre bort också.

Sköter logistiken

På gården har Kikki en gårdsbutik och ett lager för produkterna som säljs via säljkanalen, dit levererar producenterna sina varor och sen sköter Kikki paketering och kör ut leveranser till återförsäljare i Värmland.

– Den försäljningen har ökat jättemycket. Det är exempelvis matbutiker, gårdsbutiker och många sommarcaféer.

Efter det packar och skickar Kicki även det som säljs via hemsidan till privatpersoner.

– Jag säljer över hela Sverige, det är allt från Malmö till Östersund, och varorna levereras med DHL, säger Kikki och berättar att planerna är att utveckla hemsidan så att även återförsäljare lättare ska kunna beställa sina varor via den.

Kikki köper in alla produkterna, men beroende på hur samarbetet läggs upp betalar producenterna en avgift mellan 10–20 procent av vad deras produkter säljer för via Gårdarna i Värmland.

– Det tar ett tag innan man får till logistik och vet hur mycket man vågar köpa in.

Långsiktig politik

Kicki menar att det behövs konsumenter som förstår att produkterna är ett hantverk, och att mindre produktioner gör att de blir lite dyrare. Men hon säger att det kommer, att folk börjar bli mer medvetna och att även pandemin har spelat in.

– Man ser vad viktigt det är att vi har en blomstrande mattillverkning i Sverige, och att vi behöver utveckla den så vi inte är pyttesmå allihop.

För att fler ska våga och ha råd att satsa på småskalig livsmedelsproduktion menar Kikki att det krävs långsiktig politik.

– Det är så många regler som gör att man tvekar, det är mycket dubbelregler och sånt som kostar väldigt mycket.

Hon tycker även att man borde jobba mer med branschriktlinjer som riktar sig mot småskaliga livsmedelsproducenter.

– Så att det blir lika konkurrens i hela landet. Reglerna är väldigt svårtolkade och många tolkar dem på olika sätt.

Styckning och chark

Näst på tur i planerna för gården är att bygga en större gårdsbutik, en saluhall, där det även ska finnas en del för styckning och chark som de anslutna gårdarna kan nyttja.

– För dem som vill finns det då en lokal utan att man behöver bygga en själv, för det krävs ju väldigt mycket olika tillstånd, och då ökar potentialen för att fler gårdar vill göra egna produkter. Kanske även producenter som vill börja göra produkter, då kan de hyra in sig, börja utveckla och sen skaffa något eget när de har kommit igång, säger Kikki.

Hon hoppas även kunna samarbeta med fler producenter, så att de värmländska varorna kan säljas på ännu fler platser och i fler gårdsbutiker.

– Det är det som är målet, att kunna sprida våra produkter på ett bra sätt och öka lönsamheten.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@agriprim.se

 

Artikeln publicerades lördag den 15 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste